Slim watermanagement in de tuin

In de wereld van het tuinieren worden planten niet alleen gewaardeerd voor hun schoonheid, maar spelen ze ook een essentiële rol in beestjes in je tuin. Vanwege de toenemende effecten van klimaatverandering ervaren we langere droogteperiodes, waardoor het belangrijker is om onze planten en tuinen te beschermen. Hier zijn 10 handige methods om water te besparen in je tuin zonder concessies te doen aan het esthetische aspect.

Slim watermanagement in de tuin

Timing is cruciaal bij het water gieten

Het moment waarop je je planten water geeft, kan een aanzienlijk verschil maken in hun gezondheid en in het totale waterverbruik. Het is ideaal om je planten 's ochtends of 's avonds water te geven wanneer de temperaturen koeler zijn en de verdamping minimaal is. Het is ook beter om de planten veel water te geven in één keer dan regelmatig kleine hoeveelheden, omdat dit diepe wortelgroei bevordert.

Vermijd overbewatering

Te veel water kan schadelijk zijn voor je planten. Door ze minder water te geven, dwing je de wortels om dieper in de grond te groeien en daar het benodigde water op te nemen. Het moet worden opgemerkt dat deze regel niet geldt voor potplanten en pas aangeplante planten, aangezien deze meestal meer water nodig hebben.

Gebruik een gieter

Een gieter is een efficiënt hulpmiddel om water te besparen in je tuin. In tegenstelling tot een tuinslang of automatische sprinklers, heb je met een gieter volledige controle over de hoeveelheid water die je gebruikt en waar je het gebruikt. Je kunt het water direct bij de basale groei van de plant richten, waar het het meest nodig is.

Extra leestip: Hoe houd je je tuin het jaar rond groen

Houd je grasveld gezond

Gras heeft een kort wortelsysteem en is daarom gevoeliger voor droogte. Je kunt dit probleem minimaliseren en tegelijkertijd water besparen door andere, meer droogtebestendige plantensoorten zoals klaver, duizendblad of madeliefjes naast je gras te laten groeien. Deze planten kunnen helpen kale plekken te voorkomen en het waterverbruik te verminderen.

Kies zorgvuldig je planten

Sommige soorten planten zijn beter aangepast aan droogte dan andere. Kies daarom voor plantensoorten zoals duifkruid, rode spoorbloem, klimop en mediterrane tuinkruiden die een hoge hitte- en droogtetolerantie hebben. Deze planten hebben meestal een waxy, beschermende laag op hun bladeren die helpt bij het minimaliseren van waterverlies door verdamping.

Je kunt doorgaans je planten kiezen op de tuinuitstraling. Wil je meer een natuurlijke tuin, kies je voor een moderene tuin of juist voor een combinatie van alles wat. 

Bescherm je potplanten

Potplanten drogen sneller uit dan degenen die direct in de grond zijn geplant vanwege hun beperkte bodemvolume. Om uitdroging te voorkomen, kun je je potplanten op bijzonder hete, zonnige dagen op een schaduwrijke plek zetten. De schaduw kan de temperatuur en de verdamping verlagen, waardoor minder water nodig is.

Bescherm de bodem

Een andere manier om water te besparen in je tuin, is door de bodem te beschermen tegen direct zonlicht, wat kan leiden tot hogere verdamping. Je kunt dit doen door een laag compost, maaisel, of tuinafval op de kale grond te leggen. Het toevoegen van bodembedekkers kan ook helpen om uitdroging te voorkomen en voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen.

Bekijk hier ook hoe je de tuin kunt egalliseren voor beter niveau en gezondheid. 

Profiteer van regenwater

Regenwater is een uitstekende, gratis en natuurlijke bron van water voor je tuin. Je kunt het opvangen in een regenton en het bewaren voor droogteperiodes. Bovendien bevat regenwater minder kalk dan leidingwater, waardoor het een gunstiger effect op je planten kan hebben.

Hergebruik huishoudelijk water

Een andere slimme manier om water in je tuin te besparen, is door het hergebruik van huishoudelijk water. Het water dat je gebruikt om groenten te wassen of om koffiebekers schoon te maken, kan opnieuw worden gebruikt om planten te bewateren.

Maak je tuin klimaatbestendig

Klimaatverandering is een realiteit die we niet kunnen negeren. Daarom moet je werken aan het klimaatbestendig maken van je tuin, zodat het bestand is tegen weersextremen. Er bestaan actiepakketten waarmee je stap voor stap kunt leren hoe je je tuin of buurt klimaatbestendig maakt.

Volg deze tips om een balans te vinden tussen waterbesparing en het onderhoud van een bloeiende, gezonde tuin. Op deze manier kun je bijdragen aan het tegengaan van de effecten van klimaatverandering en tegelijkertijd genieten van de vreugden van tuinieren.

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën