Onderhoudskosten besparen

In het onderstaande overzicht vind je praktische bespaartips waarmee je de kosten van de tuinonderhoud aanzienlijk lager maakt. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook goed voor het milieu. Lees daarom snel verder.

Onderhoudskosten besparen

Bespaartip 1 – vang het regenwater op

Tijdens de warme perioden is het belangrijk om de tuin regelmatig te besproeien. Het is alleen zonde om dat met drinkwater te doen. Jaarlijks verbruikt een huishouden in Nederland gemiddeld 1300 liter aan drinkwater voor het besproeien van de tuin. Zonde van het drinkwater en slecht voor de inhoud van de portemonnee.

“Gelukkig” regent het in Nederland vaak en dat biedt kansen. Bij de plaatselijke sloop of een kringloopwinkel kun je eenvoudig aan een grote ton komen. Plaats de ton in de tuin en vang het regenwater op. Gebruik het water vervolgens om in de lente en zomer de borders en gazon te besproeien. Bovendien is het regenwater goed te gebruiken om de tegels en tuinmeubelen schoon te maken.

Bespaartip 2 – kies voor meerjarige planten

De naam zegt het al. Meerjarige planten gaan meerdere jaren mee en zijn daarom goedkoper dan eenjarige planten. Bovendien is de kans dat een meerjarige plant in de winter sterft een stuk kleiner. Minder vaak planten vervangen betekend lager kosten.

Bespaartip 3 – eigen gewassen kweken

Wil je de tuin er mooi en gezond bij staat en wil je letterlijk en figuurlijk de vruchten van de tuin plukken? Start dan met het kweken van groente en fruit. Fruitbomen geven ieder jaar weer vers fruit waardoor niet alleen de kosten van de tuinonderhoud lager worden. Je bespaart ook op de kosten voor de boodschappen.

Bespaartip 4 – deel tuingereedschap met de buren

Het aanschaffen van tuingereedschap is vaak duur. Bovendien gebruik je een heggenschaar of hark niet iedere dag. Het is daarom zonde om zelf al het tuingereedschap te kopen. Vraag de buren om samen te werken en leen het tuingereedschap van elkaar. Zo doen de boeren dat in Nederland ook.

Bespaartip 5 – gooi nooit oude spullen of materialen weg

Veel spullen of materialen in de tuin die verouderd zijn en vervangen moeten worden kunnen vaak een tweede leven krijgen. Gooi daarom nooit zomaar iets weg. Er bestaan talloze websites waarop je de spullen voor een klein bedrag of gratis kunt aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan de tuinset, een metalen gieter of de oude bestrating.

Bespaartip 6 – besteed het onderhoud aan de tuin uit

Het klinkt wellicht vreemd om het onderhoud aan de tuin uit te besteden en gelijktijdig kosten te besparen. Toch bespaar je op deze manier kosten. Hoveniers, maar ook tuinmannen onderhouden tuinen op een duurzame manier. Hierdoor worden de uiteindelijke onderhoudskosten van de tuin lager.

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën