De tuinplant van september: borstelveergras

Als de tuin begint te schitteren van herfstige tinten, is het Borstelveergras dat de show steelt als de Tuinplant van de Maand september. Vooral in het najaar voegen de siergrassen een unieke sfeer toe aan je tuin. Hun bloeiende aren dansen elegant op de wind terwijl hun rustgevende geluid een kalmerende omgeving creëert. Het majestueuze Borstelveergras, met haar 'tuinborstels' die hoog uitsteken boven haar grassprietenfontein, vraagt om een bijzondere plaats in je tuin of op je terras. De ideale tijd om deze plant te plaatsen is in de maand september.

De tuinplant van september: borstelveergras

Kennismaken met borstelveergras

De botanische naam voor het Borstelveergras is Pennisetum. Oorspronkelijk komt deze plantensoort uit Australië en Oost-Azië, maar inmiddels heeft zij ook haar weg naar het Europese landschap gevonden. De Nederlandse naam is ontleed aan de opvallende bloeiwijze van de plant, die sterk doet denken aan flessenborstels. Afhankelijk van de soort, zijn deze “tuinborstels” bruin, grijs, roze of roodbruin en kunnen ze een indrukwekkende lengte van 25 centimeter bereiken. Na bloei behoudt de plant zijn schoonheid. Het loof van sommige soorten verkleurt naar goudgeel, een prachtig schouwspel in de herfstzon.

Lees hier ook meer over het plaatsen van een tuinhuis

Een zacht accent

Siergrassen zoals Borstelveergras passen perfect in zowel natuurtuinen als in de strakkere, moderne tuinontwerpen. Tegelijkertijd verzachten zij het uitzicht. Niet alleen geschikt voor de tuinrand, ze zijn ook perfect voor potbeplantingen. Denk aan een paar grote potten met siergrassen, of maak een charmante groepering van verschillende kleinere “tuinborstels” op jouw terras of balkon.

De zorg voor deze plant

Borstelveergras is een onderhoudsarme plant die goed gedijt op zowel zonnige plekken als op (half)schaduwrijke plaatsen. Let er vooral bij potbeplanting op dat de grond niet uitdroogt. Na de bloeiperiode is het goed om alle aren en bladeren aan de plant te laten. Deze vormen een natuurlijke bescherming gedurende de winter. Door pas in maart te snoeien bevorder je vanaf mei al de groei van nieuwe “tuinborstels”.

Lees hier ook meer over perfect planten van plantuien in de hefst

Weetjes

De Latijnse naam Pennisetum combineert 'penna' (veer) met 'seta' (stoppel, borstel) en verwijst naar de bloemvorm. De pluimen van siergrassen kun je uitstekend drogen en verwerken in creatieve projecten van collages tot stilleven of droogboeketten.

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën