Tuinhuis in je tuin plaatsen

Je ziet ze veel, tuinhuisjes of blokhutten in een tuin. Ze zijn handig om je tuinmeubels op te slaan of om andere tuinmaterialen neer te zetten. Je kunt je tuinkussens er droog bewaren en eventueel dierenvoer droog en beschermd opruimen. In de winter kun je er planten neerzetten die niet tegen de vorst en de kou kunnen. Een tuinhuisje is daarnaast ook nog eens leuk om te zien in de tuin. Je kunt hem verven in een leuk kleurtje, uitbreiden met een veranda of bloemen aan de buitenkant hangen. Hieronder volgen een aantal tips voordat je een tuinhuisje plaatst.

Tuinhuis in je tuin plaatsen

Waar wil je het tuinhuisje voor gebruiken?

Voordat je een huisje aanschaft is het belangrijk om te weten waar je het huisje voor wil gebruiken. Wil je alleen maar meubels opslaan, dan moet het huisje aan andere eisen voldoen dan wanneer je er een hobbyruimte van wil maken.

Waar wil je het tuinhuisje plaatsen?

Bepaal waar je het huisje wilt plaatsen.  Kies de juiste plek in je tuin, bijvoorbeeld in de zon, of juist niet in de zon. Zorg dat de ondergrond recht is en plaats het huisje niet op een zandgrond maar zorg voor een fundering. Bij sommige huisjes steekt het dak uit, houdt hier rekening mee als je het huisje naast een ander gebouw of hek wilt plaatsen.  Wil je stroom of water in het huisje, zorg er dan voor dat je een plek kiest waar dit beschikbaar is.

Kijk of je een vergunning nodig hebt.

In sommige gemeentes heb je een vergunning nodig om een tuinhuisje te mogen plaatsen. Informeer bij je gemeente of jij ook een vergunning nodig hebt. Doorgaans hangt dit ook af van de grootte van het tuinhuisje, al is de kans vaak groot dat het mogelijk is. Mocht je geen vergunning hebben en toch nodig hebben gehad, kan dit een fikse boete opleveren. 

Bepaal de soort van het huisje

Je hebt tuinhuisjes in allerlei soorten en maten, met aanbouw, zonder aanbouw. Kijk dan eerst waar je het huisje voor gaat gebruiken.  Je kunt onder de aanbouw bijvoorbeeld een jacuzzi plaatsen of een loungeset maar je kunt de aanbouw ook gebruiken als houtopslag.

Plaatsing huisje

Dan komt het moment dat het huisje geplaatst gaat worden. Je kunt het zelf doen,door het als bouwpakket te laten leveren, of laten doen door een bedrijf. Het hangt natuurlijk allemaal af van de vaardigheden. Deze dien je wel nodig hebben, met name om de veiligheid te garanderen. 

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën