Het perfect planten van plantuien in de herfst

U kunt uien op twee manieren kweken: door ze te zaaien of door het planten van plantuien. Het voordeel van het planten van plantuien is dat ze tweejarenplanten zijn, wat betekent dat je het eerste groeiseizoen overslaat en sneller resultaten krijgt.

Het perfect planten van plantuien in de herfst

Wanneer plantuien te planten

De ideale momenten om plantuien te planten zijn in het voorjaar of in de herfst, tussen september en half november. Het najaar is een uitstekend moment om te planten, omdat de uien snel wortel schieten en meteen in het voorjaar verder groeien. Dit zorgt ervoor dat je in juni al kunt oogsten, wat weken eerder is dan wanneer je ze in het voorjaar zou planten. Je kunt altijd plantadvies krijgen van een specialist of van informatietuinen.nl. 

Hoe plantuien te planten

Voor het beste resultaat dien je de plantuien in een goed doorlatende, vruchtbare grond te plaatsen op een warme en beschutte plek in de moestuin waar ze het grootste deel van de dag zon krijgen. Volg deze stappen om ze op de juiste manier te planten:

  1. Verwijder onkruid en grote stenen uit het moestuinbed en meng zware grond eventueel met scherp zand. Druk de grond zachtjes aan en hark vervolgens de bovenlaag los.

  2. Gebruik een troffel om een gaatje te maken en plaats hierin een plantui. Zorg ervoor dat alleen het papierachtige bovenste deel van de bol boven de grond uitsteekt. Duw de plantui niet naar beneden, want dit kan de wortels beschadigen.

  3. Houd een tussenruimte van 10 tot 15 cm tussen de uien en 30 cm tussen de rijen. Druk de aarde voorzichtig rond de plantuien aan en geef ze voldoende water.

Let op dat vogels soms de puntjes van de uienbollen aanzien voor wormen. Dek de uien eventueel af met vliesdoek tot het eerste groen verschijnt.

Lees hier ook meer over slim watermanagement in de tuin voor jouw planten, om ze zo ook gezond te houden. 

Met deze tips geniet je sneller van de oogst van je moestuin en kun je heerlijke uien kweken. Neem de tijd om je moestuin goed voor te bereiden voor het planten van plantuien en volg de richtlijnen voor de juiste plantafstanden, zodat je planten volop kunnen profiteren van een rijke, vruchtbare omgeving gedurende de herfst en in het voorjaar.

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën