Plantadvies

Op deze pagina vind je advies voor de planten in de tuin over de verschillende jaargetijden heen. Plantadvies wordt voornamelijk gegeven door de hovenier tijdens het ontwerpen van de tuin. Planten hebben meerdere functies en per seizoen, kun je andere planten hebben. 

Plantadvies

Voorjaar

In het voorjaar, vanaf begin maart, is het tijd om de vaste planten op te schonen. Knip alle dode stengels af en verwijder dode bladeren. De heggenschaar is hierbij ideaal gereedschap. Wintergroene vaste planten die er nog goed uitzien, kun je met resultaten. Als je denkt dat ze toch een opknapbeurt nodig hebben, kun je wat bijknippen. Als een plant in mei nog niet mooi bloeit, is hij waarschijnlijk dood en kun je hem beter vervangen.

Zomer

Een aantal lagere soorten, zoals salvia, nepeta en trollius kunnen na het hoogtepunt van de bloei sterk worden terug geknipt. Hierna zal een tweede bloei volgen. Let in de zomer op dat vaste planten voldoende water en voeding binnen krijgen. Watergebrek kan leiden tot een kortere bloeiperiode en kleinere planten. Voedseltekort leidt tot kleinere bloemen en de planten groeien niet goed. Daarbij lopen ze ook een groter risico op schimmels.

Knip aangetaste delen weg en geef de planten daarna organische meststoffen en voorzie ze regelmatig van water. Vervang een aangetaste of zieke plant door een sterkere soort, dat is milieuvriendelijker dan de plant steeds te bespuiten.

Het is ook leuk om in de zomer te genieten van een mooi terras in de tuin, om mensen uit te nodigen en dergelijke. 

Najaar

In het najaar hebben de vaste planten behoorlijk wat verzorging nodig. Knip uitgebloeide stengels kort af en bescherm de soorten die niet helemaal winterhard zijn. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een laagje coniferentakken op de grond dicht bij de wortels te leggen of strooi potgrond tussen de planten. Laat afstervende stengels en blad van vaste planten in de herfst zoveel mogelijk zitten, dit voorkomt dat vorst later schade aan kan richten. Waar het voorkomt dat de doden plantenmassa groenblijvers kan verstikken, moet je de planten kort afknippen. Compenseer dit door rond de wortels potgrond te strooien.

Winter

Strooi in de winterperiode een laag compost van ongeveer een centimeter of drie over de vaste planten, zo zullen ze vanaf het voorjaar maandenlang groeien en bloeien. Je kunt er ook nog gedroogde koemest of beendermeel bij strooien.

Dit is enkel een algemeen advies over het gehele jaar heen. Wil je persoonlijk advies voor de planten? Neem dan contact met de hovenier op. Ze maken plantadviezen voor tuinen, boerenerven, recreatieparken, instellingen en ga zo maar door. Een plantadvies kan bestaan uit een compleet beplantingsplan met uitgebreide plantenlijst en richtlijnen voor het onderhoud. 

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën