Een kindvriendelijke tuin

Wist je dat tuinen een geweldige plek kunnen zijn voor kinderen om te ontdekken en te leren? Tuinen zijn gevuld met verschillende texturen, geuren en kleuren die kinderen kunnen helpen hun zintuigen te ontwikkelen. 

Het belangrijkste aan een tuin is dat kinderen er kunnen spelen en dat het dan ook op een vriendelijke manier gebeurd. Het is namelijk voor de ontwikkeling ontzettend belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen in een veilige omgeving. 

Een kindvriendelijke tuin

Elementen van een kindvriendelijke tuin

Een kindvriendelijke tuin is er een die veilig en plezierig is voor kinderen van alle leeftijden. Veel elementen kunnen bijdragen aan een kindvriendelijke tuin, maar de belangrijkste zijn veiligheid, toegankelijkheid en afwisseling. Een veilige tuin mag geen giftige planten, scherpe voorwerpen of plekken hebben waar kinderen kunnen vallen en zich kunnen bezeren. Het moet ook goed verlicht zijn om ongelukken 's nachts te voorkomen. 

Zorg ook dat de tuin eenvoudig te bewandelen is voor een kind. Heb je een grotere tuin, dan kun je met betegeling diverse gebieden aangeven. Zo kunnen kinderen ook simpel wandelen door de tuin, zonder door de bloemen te lopen. Daarbij hebben ze hierdoor ook snel in de gaten waar ze moeten lopen en waar ze kunnen spelen. Met een houten schutting kun je de tuin helemaal afschermen en hebben de kinderen ook geen mogelijkheid om de tuin te verlaten. 

Speelbare elementen

Om kinderen hun creativiteit zijn gang te laten gaan is het belangrijk om wat input te geven. Hieronder geven we een aantal elementen die doorgaans zeer goed werken bij kinderen. 

Grasveld/zandbak
Deze twee elementen zijn voor kinderen doorgaans zeer interessant. Op het gras en in het zand wordt er namelijk gespeeld op een zachte ondergrond en is het voor hun prettiger om rond te rennen of in te spelen. Op het gras kunnen diverse spellen gespeeld worden met onder andere een bal of andere leuke speeltjes. In de zandbak kunnen kinderen zich uitleven in het bouwen van zandkastelen of andere gebouwen. 

Speeltoestel
Een speeltoestel bestaat doorgaans uit een huisje met een glijbaan en eventueel een schommel. Het is voor kinderen ontzettend leuk om hier hun creatieve geest los te laten en hun eigen draai geven aan het speeltoestel. Ze kunnen schommelen en glijden. Je kunt ook altijd nog extra elementen toevoegen indien de ruimte het toestaat, maar een simpel speeltoestel geeft de kinderen motivatie om buiten te spelen. 

Moestuin 
Je kunt door het planten van bloemen, maar ook van het maken van een moestuin meer kennis overbrengen aan de kinderen. Ze leren onder andere het verzorgen van de planten en eventuele groentes om vervolgens het gehele proces te zien. Dit geldt hetzelfde voor het hebben van huisdieren. Een kippenhok, konijnenhok of dergelijke maakt het voor het kind interessanter om naar buiten te gaan en buiten te spelen en ook direct te leren.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor het creëren van een speelbare en kindvriendelijke tuin. Je kunt van alles toevoegen wat kinderen leuk vinden. Van een heel speelbos tot een simpel toestel, het is voornamelijk belangrijk dat het kind plezier heeft, zonder dat er vervelende factoren zijn van de tuin. 

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën