Het risico bestaat dat katten of honden per ongeluk planten kunnen consumeren die niet voor hen zijn bestemd. Veel kamer- en buitenplanten, evenals bloemen, kunnen giftig zijn en kunnen je huisdier ziek maken. We zullen de symptomen, de verschillende planten en tips om het eten van giftige planten te voorkomen, bespreken.
Je vraagt je misschien af waarom je kat of hond planten eet. Dit kan vanwege meerdere redenen voorkomen. Vanwege hun nieuwsgierige aard kunnen huisdieren vaak een hap nemen van planten, vooral jonge dieren en dieren die snel verveeld raken. Deze laatste groep loopt een groter risico omdat ze de plant doelbewust eten. Katten kunnen ook per ongeluk delen van giftige planten eten als ze aan hun vacht blijven plakken. Als ze zich dan wassen, komen stukjes van de giftige plant in hun darmkanaal terecht.
Plantgerelateerde vergiftigingsverschijnselen kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van de plant of bloem die is geconsumeerd. Veel voorkomende symptomen zijn echter maag-darmproblemen zoals ernstige diarree of regelmatig overgeven, ernstige huidirritatie, lusteloosheid en verlies van eetlust gedurende langere tijd. Je kat of hond laten braken moet altijd onder begeleiding van een dierenarts gebeuren. Begeef je onmiddellijk naar je dierenarts als je merkt dat je huisdier een van deze symptomen vertoont.
Lees hier ook hoe je een boom kunt herkennen.
Giftige planten kunnen zowel binnen als buiten voorkomen. Een verscheidenheid aan populaire kamerplanten, zoals Aloe vera, Dracaena en Philodendron, kunnen gevaarlijk zijn, evenals buitenplanten als oleander en taxus. Bepaalde bloemen, bijvoorbeeld de krokus, hortensia en lelie, zijn ook giftig voor je huisdieren.
Gelukkig zijn er planten die veilig zijn voor je hond of kat. Voorbeelden daarvan zijn de Calathea, Ananasplant en Arundina. Deze planten vormen geen bedreiging voor de gezondheid van je huisdier. Zoals de plant van September, de Borstelveergras.
Het afleren van het eten van planten kan op verschillende manieren worden gedaan, variërend van het verstrekken van voldoende lichaamsbeweging, training en veilig kauwmateriaal, tot het aanbieden van dieetvoeding die essentiële vitamines of mineralen bevat. Gras vormt geen gevaar voor je dieren en kan een goede bron van foliumzuur zijn. Gebruik een muilkorf als je hond tijdens wandelingen voortdurend eet van giftige planten.
Let op: deze tekst is herschreven zonder opsommingstekens, maar probeert nog steeds de originele betekenis en toon van de inhoud op de webpagina te behouden. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met je dierenarts als je vragen hebt over de gezondheid van je huisdier.