De tuin winterklaar maken voor de winter inslaat

Wil je dat de tuin volgend jaar sterk en gezond aan de lente kan beginnen? Dan moet je de tuin winterklaar maken. Maak de tuin schoon, dek de planten af, maak het gazon gereed en berg de tuinmeubelen op. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Doe dit zelf of kies ervoor om de tuin door een hovenier winterklaar te laten maken.

De tuin winterklaar maken

Wat is een tuin winterklaar maken?

Een tuin winterklaar maken houdt in dat de tuin wordt voorbereid om de winter goed door te komen. Door het winterklaar maken van een tuin blijven bomen, het gazon en de planten gezond. Hiermee voorkom je dat je het groen volgend jaar vervangen moet worden en blijven de onderhoudskosten van de tuin dus lager. Onderhoud kun je eenvoudig laten uitvoeren door een échte hovenier. In de buurt van Roermond, Echt & Weert kun je terecht bij Hoveniersbedrijf Jeroen Hermans

Wanneer moet je de tuin winterklaar maken?

Het is belangrijk om de tuin winterklaar te maken voordat de vorst inslaat. De maanden oktober en november zijn daarom het meest geschikt. Ook is het prettig als de bladeren van de bomen zijn gevallen. Je kunt dan meteen alles opruimen en schoonmaken voordat de winter inslaat.

In 10 stappen de tuin winterklaar maken

Het is belangrijk om de tuin voor de winter helemaal klaar te maken. Plan de werkzaamheden daarom tijdig in, ga goed voorbereid aan de slag en gebruik het onderstaande stappenplan. De stappen die voor je niet van toepassing zijn kun je overslaan.

Stap 1 - maak een inventarisatie van de werkzaamheden
Begin met het maken van een inventarisatie en noteer de werkzaamheden die je moet uitvoeren. Bekijk welke planten en bomen in de tuin staan en in welke maand die gesnoeid moeten worden. Dat verschilt namelijk per plant- of boomsoort. Zitten er complexe werkzaamheden tussen, bijvoorbeeld het snoeien van bomen op hoogte? Huur dan altijd een hovenier in.

Stap 2 - tuin opruimen en spullen opbergen
Door vorst kunnen spullen of materialen beschadigd raken of kapot gaan. Ruim daarom de tuin op. Dek de zandbak af, ruim de gieter en tuinslang op en laat het water eruit lopen. Berg vervolgens de tuinmeubelen op. Heb je geen opbergruimte? Dek dan de tuintafel of tuinset af met een waterdicht zeil. Vergeet ook niet het aardewerk op te ruimen.

Stap 3 - verwijder eenjarige planten
Verwijder alle eenjarige planten uit de tuin. Deze planten zullen volgend jaar niet meer bloeien en zijn daarom overbodig. Door deze planten te verwijderen blijft de bodem vruchtbaar voor andere planten.

Stap 4 - snoeien van coniferen, bomen, planten en struiken
Snoei de coniferen, bomen, planten en struiken voordat de grondvorst inslaat. Snoeien tijdens (grond)vorst kan het groen ernstig beschadigen.

Stap 5 - planten en bomen ondersteunen en afdekken
Gebruik plantenstokken om de planten te ondersteunen. Voor bomen gebruik je speciale boomondersteuning. Hiermee voorkom je dat bomen en planten door wind, reken of sneeuwval ontworteld worden. Dek tot slot de planten af die tegen de vorst beschermt moeten worden.

De tuinonderhoud uit laten voeren door een professionele hovenier, kan ervoor zorgen dat de tuin zorgvuldig wordt behandeld, zonder vrijblijvende schade op te lopen. De hoveniers beschikken over kennis en vaardigheden om jouw tuin winterklaar te maken.

Stap 6 - gras winterklaar maken
Zolang het gras groeit moet je het gras blijven maaien. Meestal is het gazon tussen eind oktober en eind november uitgegroeid. Zodra het gras is uitgegroeid maai je het gras tot een hoogte van 4 centimeter. Liggen er bladeren op het gazon? Maai deze gerust mee. Gemaaide bladeren zorgen namelijk voor extra voeding. Hark het gemaaide gras van het gazon en voeg bemesting toe. Gaat het in de loop van tijd sneeuwen of vriezen? Laat het sneeuw gerust liggen en loop niet op het bevroren gazon.

Stap 7 - vijver winterklaar maken
Verwijder alle bladeren van het wateroppervlak en zorg ervoor dat de vijver niet dichtvriest. Gebruik daar een waterpomp of een fontein voor. Omdat het water dan in beweging blijft zal de vijver niet helemaal dichtvriezen. Is de vorst te sterk? Dan kun je ook met de hand een wak slaan. Tot slot span je een net over de vijver. Hiermee voorkom je dat reigers de vijver leegeten en dat er bladeren in de vijver vallen.

Stap 8 - bloembollen planten
Plant nieuwe bloembollen op verschillende plekken in de border. Doe dit in ieder geval voor december en niet wanneer de (grond)vorst al ingeslagen is. In de vroege lente zullen de nieuwe planten al snel uitkomen en staat de tuin er meteen mooi bij.

Stap 9 - tuin schoonmaken
Ben je klaar met alle werkzaamheden? Maak dan de tuin goed schoon en veeg gevallen bladeren de borders in. Bladeren vormen namelijk een goede vorstbedekking. Vallen er veel bladeren in de tuin? Dan kun je van tijd tot tijd de bladeren in de borders vegen of opruimen.

Stap 10 - buitenkraan afsluiten
Tap de buitenkraan af zodat het water uit de kraan verwijdert is. Daarna sluit je de buitenkraan af. Het deel van de leiding dat zich buiten begeeft pak je in met isolatiemateriaal. Daarmee voorkom je dat de leiding kapot vriest.

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën