Hoe zorg je voor je Mediterrane planten in de winter?

Veel mensen houden van Mediterrane planten in hun tuin, omdat ze een exotische sfeer geven en soms ook heerlijke vruchten produceren. Maar deze planten zijn niet gewend aan de koude en vorst die we in Nederland vaak hebben in de winter. Als je niet goed voor je Mediterrane planten zorgt, kunnen ze bevriezen en doodgaan. Gelukkig kun je dit voorkomen door je planten te beschermen met vliesdoek. 

Hoe zorg je voor je Mediterrane planten in de winter?

Waarom je Mediterrane planten moet beschermen tegen de kou

Mediterrane planten komen oorspronkelijk uit warme en zonnige gebieden, waar de temperatuur zelden onder het vriespunt komt. Ze hebben zich daarom niet aangepast aan de koude en vorst die we hier kennen. Als de temperatuur te laag wordt, kunnen de wortels en bladeren van deze planten bevriezen en beschadigd raken. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en levensduur van je planten. Daarom is het noodzakelijk om je Mediterrane planten te beschermen tegen de kou. Dit zijn de voordelen:

  1. Voorkomt bevriezing van wortels en bladeren
  2. Houdt je planten gezond
  3. Verlengt de levensduur van je planten

Hoe bescherm je je Mediterrane planten tegen de kou?

Er zijn verschillende manieren om je Mediterrane planten te beschermen tegen de kou. Een van de belangrijkste dingen is om een goede plek te kiezen voor je planten. Sommige planten kunnen beter in potten worden gezet, zodat je ze makkelijk kunt verplaatsen naar een beschutte plek, zoals een garage, schuur of kas. Andere planten kunnen beter in de volle grond worden geplant, op een plek waar ze veel zon krijgen en beschut zijn tegen de wind. Als je je planten niet kunt verplaatsen, kun je ze ook beschermen met vliesdoek of ander afdekmateriaal, zoals schapenwol, jute of kokosvezel. Dit zorgt ervoor dat je planten warm blijven en niet uitdrogen.

Hoe bescherm je planten in potten tegen de kou?

Planten in potten zijn extra kwetsbaar voor de kou, omdat de potwand dun is en de wortels snel kunnen bevriezen. Ook koelt het materiaal van de pot snel af. Daarom is het belangrijk om je planten in potten goed te beschermen tegen de kou. Dit kun je doen door de pot te omwikkelen met afdekmateriaal, zoals schapenwol, jute of kokosvezel. Dit houdt de pot warm en voorkomt vorstschade. Geef je planten in potten geen water meer als het vriest, want dan kan de aarde - en dus de wortels - bevriezen.

6 populaire Mediterrane planten

Weet je niet zeker of je Mediterrane planten hebt? Hier zijn 6 voorbeelden van populaire voorstelgevoelige planten die je moet beschermen tegen de kou.

Olijfboom

De olijfboom is een van de meest populaire Mediterrane planten. Hij kan goed tegen droogte, maar niet tegen vorst. Als je een olijfboom in een pot hebt, kun je hem het beste naar binnen halen als het vriest. Als je een olijfboom in de volle grond hebt, kun je hem beschermen met vliesdoek of een rieten mand. Snoei je olijfboom niet in de winter, want dan kan hij sneller bevriezen.

Citroenboom

De citroenboom is een andere geliefde Mediterrane plant. Hij geeft heerlijke citroenen, maar kan niet tegen de kou. Als je een citroenboom in een pot hebt, kun je hem het beste in een lichte en koele ruimte zetten, zoals een serre of een kas. Geef hem regelmatig water, maar niet te veel. Als je een citroenboom in de volle grond hebt, kun je hem beschermen met vliesdoek of een houten kist. Zorg ervoor dat je de citroenen oogst voordat het gaat vriezen.

Stamroos

De stamroos is een prachtige plant die veel kleur geeft aan je tuin. Hij kan redelijk tegen de kou, maar heeft wel wat extra zorg nodig in de winter. Als je een stamroos in een pot hebt, kun je hem het beste op een beschutte plek zetten, zoals tegen een muur of een schutting. Wikkel de pot in met afdekmateriaal, zoals schapenwol of jute. Als je een stamroos in de volle grond hebt, kun je hem beschermen met een laag mulch, zoals stro of bladeren. Dek de stam af met vliesdoek of een plastic zak.

Palmboom

De palmboom is een exotische plant die een tropische sfeer geeft aan je tuin. Hij kan niet goed tegen de kou en moet daarom goed beschermd worden in de winter. Als je een palmboom in een pot hebt, kun je hem het beste naar binnen halen als het vriest. Zet hem op een lichte en warme plek, zoals een woonkamer of een slaapkamer. Geef hem af en toe water, maar niet te veel. Als je een palmboom in de volle grond hebt, kun je hem beschermen met vliesdoek of een noppenfolie. Bind de bladeren samen met een touw of een elastiek.

Vijgenboom

De vijgenboom is een heerlijke plant die zoete vijgen produceert. Hij kan redelijk tegen de kou, maar heeft wel wat extra zorg nodig in de winter. Als je een vijgenboom in een pot hebt, kun je hem het beste op een beschutte plek zetten, zoals onder een afdak of een veranda. Wikkel de pot in met afdekmateriaal, zoals schapenwol of jute. Als je een vijgenboom in de volle grond hebt, kun je hem beschermen met een laag mulch, zoals stro of bladeren. Dek de takken af met vliesdoek of een rieten mat.

Waarom vliesdoek zo handig is

Vliesdoek is een ideaal afdekmateriaal voor je planten in de winter. Het is een dunne, lichte en ademende stof die je makkelijk over je planten heen kunt leggen. Het zorgt ervoor dat je planten een constante temperatuur hebben, waardoor ze niet bevriezen. Ook houdt het vocht vast, waardoor je planten niet uitdrogen. Het laat wel licht en lucht door, zodat je planten niet verstikken. Zo kun je dus langer van je planten genieten!

Het onderhouden van je Mediterrane planten in de winter is niet moeilijk, als je maar de juiste maatregelen neemt. Het gebruik van vliesdoek is een van de beste manieren om je planten te beschermen tegen de kou. Zo zorg je ervoor dat je Mediterrane planten de winter overleven en in het voorjaar weer volop kunnen groeien. Zorg dus goed voor je planten en geniet van hun schoonheid en vruchten!

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën