Een haag als afscheiding

Heggen zijn een mooie en praktische manier om de tuin in aparte delen te verdelen. Ze zorgen voor een groene, levende begrenzing tussen verschillende delen van de tuin, waardoor je aparte vakken of afscheidingen kunt creëren. Heggen kunnen zowel functioneel als esthetisch worden gebruikt: ze bieden privacy, vormen grenzen tussen verschillende soorten planten en bieden zelfs schaduw of beschutting.

Een haag als afscheiding

Kies de perfecte haag voor jouw tuin

Bij het kiezen van een haag voor de tuin zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Verschillende soorten heggen hebben verschillende kenmerken – sommige zijn geschikter voor bepaalde klimaten of omstandigheden dan andere. Je moet ook nadenken over de grootte en vorm van de haag die je wilt, en hoeveel onderhoud hij nodig heeft om hem er op zijn best uit te laten zien.

Voordelen van een haag:

 • Goedkoper alternatief voor de schutting
 • Brengt meteen kleur in de tuin
 • Grote keus
 • Milieuvriendelijker
 • Duurzamer

Nadelen van een haag:

 • Duurt vaak lang voordat de heg groot en vol is
 • Moet worden gesnoeid en bijgehouden
 • Je moet investeren in goed tuingereedschap
 • Nemen vaak meer ruimte in dan een schutting
 • Kunnen in de winter “kaal”worden waardoor je er doorheen kunt kijken
 • Soms een vergunning nodig

Het planten en onderhouden van de haag

Er zijn een paar stappen die je moet nemen om een haag op de juiste manier te planten en te onderhouden. Kies om te beginnen een locatie in de tuin die goed gedraineerd is en veel zonlicht krijgt. Je moet er ook voor zorgen dat de site voldoende ruimte heeft om de haag comfortabel te laten groeien zonder overbevolkt te raken.

Als je eenmaal de juiste plek hebt gekozen, moet je beslissen welk type haag het beste bij je past. Populaire soorten zijn taxus, buxus, hulst en liguster. Elk heeft zijn eigen unieke voordelen: taxussen zijn groenblijvend, buxus bieden een formele uitstraling, hulst biedt uitstekende bescherming tegen privacy en ligusters hebben weinig onderhoud nodig.

Graaf bij het planten van de haag een geul voor de wortels en vul deze met aarde of compost. Geef de planten vervolgens regelmatig water om ze te helpen zich in de nieuwe omgeving te vestigen. Snoeien is ook belangrijk - het helpt om heggen er netjes uit te laten zien en voorkomt overbevolking van takken en bladeren. Probeer minimaal één keer per jaar te snoeien om de haag er op zijn best uit te laten zien.

Vergeet ten slotte niet om een laag mulch aan te brengen rond de basis van de haag om vocht vast te houden en onkruid te verminderen. Met een zorgvuldige planning en regelmatig onderhoud kun je jarenlang genieten van de schoonheid en bruikbaarheid van heggen!

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën