Een boom herkennen – hoe doe je dat?

Er zijn veel verschillende boomsoorten te vinden in Nederland. Zo vind je een berk, een beuk, een populier en zo kun je nog een waslijst aan bomen opnoemen die te vinden zijn. Het zijn er zo een 35 soorten inheemse en uitheemse boomsoorten. Het is dus een hele opgave om een boom te herkennen, maar door de juiste kennis is het te doen. 

Om een boom te herkennen dien je veel kennis te hebben, maar we kunnen wel al een aantal belangrijke kenmerken opnoemen. 

Een boom herkennen

Het herkennen van een boom 

Een boom heeft doorgaans dezelfde structuur, van een stam die uitloopt naar takken, waaraan uiteindelijk bladeren/naalden en eventuele vruchten kunnen groeien. Iedere boom heeft dezelfde structuur, maar andere kenmerken en zo kun je met je blote ogen de boom herkennen. Het herkennen van dieren en planten wordt determineren genoemd en dit geldt dus ook bij het herkennen van bomen. Door specifieke kenmerken te achterhalen is het in principe zeer eenvoudig. 

Verschillende belangrijke kenmerken worden hieronder weergegeven. Bekijk hier ook meer informatie over het verkrijgen van plantadvies

Bladeren en naalden

De meeste zullen als eerst kijken naar de bladeren om te weten welke boom het is. Door te kijken naar de vorm van de bladeren, is het mogelijk om de boom te achterhalen. Veel bomen staan bekend om de onmiskenbaar zijn. Denk eens aan de paardenkastanje. In de herfst kun je ook kijken naar de hoeveelheid bladeren aan de boom. Er zijn bomen die in september al kaal beginnen te raken, maar er zijn ook bomen die pas hun bladeren verliezen in november. 

Gekeken naar naaldbomen kun je kijken naar de naalden, want daar zit wederom unieke kenmerken in. Kijkend naar de groeiwijze, kleur of formaat geven de eigenschappen weer van de boomnaalden.  Bij de naaldbomen maakt het niet zoveel uit welk seizoen het is, aangezien ze zowel in de winter als in de zomer groen blijven. Dit geldt overigens niet voor de Lariks, de enige naaldboom die zijn naalden wel kaal wordt in de winter.

Vruchten en kegels

Wanneer we gaan kijken naar planten, dan zijn ze te verdelen in twee categorieën, namelijk bedektzadigen en naaktzadigen. Bedektzadigen ontwikkelen een vrucht rondom het zaad en dat doen naaktzadigen niet. 

Bij bomen zijn ook vruchten te vinden en daarom ook te herkennen. Denk hierbij aan fruit, noten, peulen of de gevleugelde nootjes. 

Naaldbomen vallen zodoende onder de naaktzadigen. Hier zijn geen vruchten aanwezig, maar kegels zoals dennenappels. Hiermee kun je weer de boom aan herkennen. 

Andere manieren 

Er zijn nog veel meer manieren waaraan je bomen kunt herkennen, maar dan dien je meer een professionelere cursus doen om die kennis te vergaren. Denk aan het herkennen van schors en de oudheid van de boom. Daarnaast kan er ook gekeken worden naar de vorm van de boom en door de dieren die zichtbaar zijn rondom de boom.

Heb je interesse om bomen als hobby erbij te nemen en meer kennis wilt leren over dier en natuur, dan kun je deze cursussen eenvoudig online vinden. 

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën