Vijver aanleggen

Een vijver aanleggen kan een zeer mooie aanwinst voor de tuin zijn. Althans, dat is onze mening! Een vijver straalt rust en ontspanning uit. Ook trekt het dieren zoals vogels, eenden en kikkers aan. Het laten aanleggen van een sierlijke of strakke vijver neemt in populariteit tot en gebeurt vandaag de dag dan ook steeds vaker.

Een vijver aanleggen is een leuk idee, maar waar begin je en voor welk soort vijver kies je? Wil je een vijver met of zonder vissen? Wil je een vijver met planting of een combinatie van een vijver met beplanting en vissen? Wil je veel of weinig onderhoud aan de nieuwe vijver? Wil je een grote of een kleine vijver? Het zijn zomaar een aantal vraagstukken waar je mee te maken zult krijgen. In het artikel zullen we 11 soorten vijvers behandelen die je kunt aanleggen in jouw tuin. 

Vijver aanleggen

Soorten vijvers 

Er is veel keuze bij het aanleggen van een vijver. Omdat er zo veel keuze is adviseren wij je om allereerst inspiratie op te doen en te kijken wat er allemaal mogelijk is en wat bij de tuin past. Vijvers kun je in tijdschriften bekijken maar vooral online is veel inspiratie op te doen. 

Een visvijver aanleggen

Een visvijver is een vijver die speciaal is aangelegd voor het houden van vissen. Planten en andere zaken worden daarbij achterwege gelaten. Omdat er bij een visvijver geen gebruik gemaakt wordt van planten en er door de vissen zelf wel afvalstoffen geproduceerd worden is er feitelijk geen zelfregulerend systeem aanwezig. Het is daarom zaak dat een visvijver voorzien wordt van een sterk filtersysteem. Daarnaast is het van belang dat een visvijver bij de aanleg ervan wordt voorzien van een luchtpomp om het zuurstof gehalte in het water op pijl te houden.

Een plantenvijver aanleggen

Bij de aanleg van een plantenvijver ligt de nadruk op de aanwezigheid op de beplanting zowel in als om de vijver. Ook is het mogelijk om een plantenvijver van vissen te voorzien. Bij een plantenvijver is het de bedoeling dat het water niet te veel stroomt of circuleert, maar het is ook niet de bedoeling dat de vijver in de winter dicht zal vriezen. Het is daarom raadzaam om bij de aanleg van een plantenvijver een vijververwarmer te installeren.

Je kunt in plaats van een vijververwarmer ook gebruik maken van een luchtpomp zodat het water in beweging blijft. Omdat de vijverplanten het water helder houden is het installeren van een filtersysteem eigenlijk niet nodig, maar om de planten bij hun werk te ondersteunen kun je dit altijd overwegen.

Een koivijver aanleggen

Een koivijver is een vijver die speciaal is ingericht voor het houden van koikarpers. Het is een vijver zonder waterplanten. Het is wel mogelijk om de vijver van planten te voorzien maar dan zullen de planten afgebakend moeten worden. Koikarpers eten de planten anders namelijk op.

De aanleg van een koivijver zal een weloverwogen keuze moeten zijn. Het houden van koikarpers is een hobby. Een koivijver is een type vijver die veel aandacht zal opeisen. Daarnaast is de aanleg van een goede koivijver een flinke investering en is het zaak dat de aanleg in een keer goed gebeurt. Schakel dus altijd een vijverspecialist of een hovenier in.

Een zwemvijver aanleggen

Wil je in de tuin zwemmen en tegelijkertijd genieten van de rust van een vijver dan kun je overwegen om een zwemvijver aan te leggen. Een zwemvijver ziet er uit als een normale vijver en wordt in tegenstelling tot een echt zwembad op een natuurlijke manier aangelegd. De investering van een zwemvijver is relatief gezien is een stuk beperkter dan de aanleg van een ander type vijver. Dit type vijver wordt vaak in combinatie met een met een plantenvijver aangelegd waarbij de plantenvijver aan de zwemvijver wordt gebouwd. Door een plantenvijver aan de zwemvijver aan te leggen wordt de filtratie van het water geregeld.

Wat wij daarnaast adviseren om te doen is om in de zwemvijver verwarmingselementen aan te leggen zodat je ook in de koelere maanden van het jaar optimaal van de zwemvijver kunt genieten. Wanneer je van bent om de zwemvijver regelmatig te gebruiken dan is het raadzaam om een extra filterinstallatie te plaatsen zodat het water niet snel troebel wordt.

Een tuinvijver aanleggen

Zoek je balans tussen water en beplanting in de tuin dan kunnen wij het aanleggen van een tuinvijver adviseren. Een tuinvijver is een vijver die er heel natuurlijk uit ziet en voorzien is van mooie beplanting zowel in als rondom de vijver. Wanneer een tuinvijver goed in balans is dan doet de natuur eigenlijk al het werk en heb je weinig onderhoud aan dit type vijver.

Wij adviseren om gebruik te maken van zowel vijverplanten en een filtersysteem om de vijver schoon en helder te houden. Ook adviseren wij om bij het aanleggen van een tuinvijver een luchtpomp te laten installeren zodat de vijver van voldoende zuurstof wordt voorzien.

Een biologische vijver aanleggen

Het belangrijkste kenmerk van een biologische vijver is dat er geen gebruik gemaakt wordt van een filtersysteem, pompinstallatie of chemische middelen. Indien er toch van dergelijke systemen of middelen gebruik gemaakt moet worden dan zal dit beperkt blijven tot het gebruik van een biologische filter of een natuurlijke algenbestrijder.

Bij een biologische vijver heeft de natuur het voor het zeggen. Bij dit type vijver is de vorm dan ook onregelmatig en ondergeschikt aan de natuur. Het is een vijver die op den duur rijk aan dierenleven zal zijn. Een biologische vijver is rijkelijk beplant zodat de vijver een wordt met de rest van de tuin. De overloop tussen de vijver en de rest van de tuin is dan ook vrijwel niet te zien.

Een spiegelvijver aanleggen

Bij een spiegelvijver ligt de nadruk op de weerspiegeling van de omgeving op het water. De vijver is de spiegel. Vaak wordt bij dit type vijver toegepast bij het aanleggen van een moderne (strakke) tuin. Zo vind je deze vijver langs een strak terras of langs de paden in de tuin. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van verlichting in en rondom de vijver.

Een spiegelvijver is een ondiepe vijver met in de meeste gevallen geen of weinig beweging zodat de weerspiegeling het beste tot zijn recht zal komen. Een spiegelvijver is een relatief goedkope vijver om aan te laten leggen. De vijver is namelijk niet voorzien van beplanting en of vissen. Er is dan ook geen (grote) filterinstallatie nodig. Het is een zeer onderhoudsarme vijver.

Een natuurvijver aanleggen

Een natuurvijver aanleggen is praktisch hetzelfde als het aanleggen van een biologische vijver. Het enige verschil zit hem in het feit dat je bij een natuurvijver meer zaken zelf in de hand heeft. Waar je bij een biologische vijver het werk aan de natuur over laat worden er bij een natuurvijver bepaalde grenzen gesteld. Ook een natuurvijver zal veel dieren aantrekken. Denk aan insecten, kikkers, salamanders en eenden.

Ook bij de aanleg van een natuurvijver wordt er net als bij de biologische vijver idealiter geen gebruik van vijverfolie gemaakt. Om algen niet de overhand te bieden is het raadzaam om de vijver rijkelijk te beplanten. Dat zorgt voor een goed zuurstofgehalte en daarnaast hebben waterplanten een groot filterend vermogen waardoor de kans op troebel water klein zal zijn.

Een siervijver aanleggen

Bij een siervijver ligt de nadruk op de sierlijke elementen van de vijver. Bij het aanleggen van een siervijver wordt er gebruik gemaakt van sierlijke beplanting, sierlijke vormen, sierlijke vissen, helder water en eventueel tuinverlichting. Om het water echt helder te houden is het noodzakelijk om naast de beplanting een goede filterinstallatie, een pomp en een UV-C unit te installeren. Dat zorgt voor een goed leefklimaat waardoor je weinig onderhoud aan de vijver zult hebben.

Een minivijver maken of kopen

Niet in iedere tuin zal het aanleggen van een vijver tot de mogelijkheden behoren of zelfs wenselijk zijn. Het kan ook zo zijn dat je geen tuin heeft maar een dakterras of een balkon heeft. In dat geval kunnen wij je adviseren om gebruik te maken van een minivijver. Een minivijver past namelijk op iedere plek en hoeft niet ingegraven te worden.

Een minivijver is eigenlijk niets meer dan een grote schaal of bak met een diepte van ongeveer 40 tot 50 centimeter die je kunt voorzien van waterplanten. Het is zeer eenvoudig om zelf een minivijver te maken maar je kunt dat ook aan een tuinman of hovenier uitbesteden.

Een terrasvijver aanleggen

Een terrasvijver lijkt op een minivijver. Ook een terrasvijver is uitermate geschikt voor plekken waar een normale vijver niet gewenst is of niet tot de mogelijkheden behoort. Vaak is een terrasvijver van hout gemaakt en heeft het een strakke vorm. Dat zorgt voor een zeer rustige uitstraling. Het leuke van een terrasvijver is dat je deze van plek kunt veranderen. Zo zijn er terrasvijvers op wieltjes verkrijgbaar. Ook met betrekking tot de inhoud van een terrasvijver is veel mogelijk. Zo kun je er voor kiezen om deze met waterplanten en / of met vissen te vullen.

 

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën