Hoe laat je de tuin groter lijken

Veel Nederlanders hebben een relatief kleine tuin, zoals een stadstuin of een kleine tuin die aan beide zijden grenst aan die van de buren. Toch kun je met een kleine tuin heel veel doen aan de hand van tips om de tuin groter te laten lijken. Hierdoor ervaart je een oase aan ruimte in decompacte tuin. Dat is fijn tijdens warme zomerdagen, maar ook wanneer je tijdens de rest van het jaar over de tuin uitkijkt.

Hoe laat je de tuin groter lijken

Praktische tips om de tuin groter te laten lijken

De tuin groter laten lijken met niveauverschillen

Door niveauverschillen toe te passen kun je eenvoudig de tuin groter doen lijken. Dit hoeft niet veel om het lijf te hebben: plaats plantenbakken met verschillende hoogte, of verhoog het terras met een paar treden. Verhoogde plantenborders zijn een echte blikvanger en zorgen ervoor dat de planten op veilige afstand staan van nieuwsgierige huisdieren of jonge kinderen.

Symmetrie en herhaling maken de tuin optisch groter

Doordat kleine tuinen vrijwel altijd vierkant of langwerpig zijn, is symmetrie eenvoudig toe te passen. Zorg voor een balans in beplanting, bestrating en meubilair aan beide zijden van de tuin. En herhaal planten, potten of meubels. Beide zorgen voor rust en ruime in de tuin en maken er een strak geheel van. Door het overzicht is de tuin bovendien eenvoudig te onderhouden!

Kiezen voor een ruime tuin

En kleine tuin zorgt ervoor dat je een keuze zult moeten maken tussen een zithoek, zonneweide, grote bloemborders en moestuin. Niet alles past immers in de tuin. Hou je van tuinieren, dan kies je voor extra brede borders of een moestuin. Wil je vooral kunnen zonnen in de tuin en genieten van de rust, dan is een comfortabele zithoek gewenst. Het is belangrijk om het doel van je tuin vast te stellen voordat je je afvraagt hoe de tuin groter te laten lijken en deze in gaat richten.

Zorg voor rust met neutrale kleuren

Niet alleen de indeling, maar ook de kleur daarvan heeft invloed op de ruimte in de tuin. Door te werken met neutrale kleuren of zelfs veel van dezelfde kleur, kun je de tuin groter doen lijken. Denk daarbij aan lichtbruine, grijze of beige tinten en wit. Laatstgenoemde staat er bekend om een ruimte optisch groter te doen lijken en dit is ook prima toe te passen om de kleine tuin groter te laten lijken.

Werk in de lengte voor een diepe tuin

Een tuin dieper laten maken, kan eenvoudig door met de lengte te spelen. Het veranderd het optisch beeld. Zo plaatsen mensen langwerpige tegels in de tuin om het effect te verstevigen. Evenals het plaatsen van meubels in de lengte of hangende meubels. Er zijn diverse elementen die de tuin dieper laten lijken. 

Laat je tuin ontwerpen voor een optisch lijnenspel

Wordt de tuin door een professional ingedeeld, dan zorgt de duidelijke en overzichtelijke indeling voor strakke lijnen en ruimtelijkheid. Door te zorgen voor ruim voldoende planten voorkom je dat het koud aanvoelt. Ook kwalitatief hoogwaardige materialen zorgen ervoor dat de tuin er verzorgd en strak uit blijft zien.

Verticaal tuinieren of gebruik van spiegels

Slim gebruik van de wanden in de tuin zorgen ook voor een ruimtelijk gevoel. Zo kun je ervoor kiezen om verticaal te tuinieren en de schutting te voorzien van potjes kruiden, of een spiegel aanbrengen die de tuin dieper zal laten lijken. Maar ook het horizontaal plaatsen van schuttingplanken in plaats van verticaal maakt de tuin optisch groter.

Afrastering in de tuin

Bij de vraag ‘Hoe lijkt je tuin groter?’ denk je er waarschijnlijk niet aan om het zicht te onderbreken door afrastering te midden van de tuin te plaatsen. Toch het vaak zorgen voor een ruimtelijk effect wanneer je een deel van de tuin afschermt met een doorkijk. Het schept de verwachting dat er buiten het blikveld nog een zee aan ruimte ligt. Ook kun je samen met de buren kiezen voor een hoge haag in plaats van een schutting.

Maak gebruik van accessoires die bij elkaar passen

Accessoires vormen een belangrijk onderdeel bij het groter laten lijken van een kleine tuin. Door de accessoires binnen en buiten bij elkaar te laten passen loopt de woonkamer over in de tuin en zorgen er niet alleen voor dat de tuin, maar ook de woning zelf groter lijkt.

Oneindig veel bloemen

Niet alleen voor de vloeren, wanden en meubels is rustig kleurgebruik belangrijk. Ook bloemen koop je het liefst in tinten van dezelfde kleur. En door bloemen met een donkerdere kleur vooraan en bloemen met een lichte kleur achteraan in de tuin te plaatsen, lijkt deze bovendien dieper.

Met deze tips om de tuin groter laten lijken kun je op allerlei manieren uzelf en anderen voor de gek houden en zo zorgen voor een mooie, ruime tuin. Een tuin waarin je heerlijk kunt vertoeven tijdens zonnige dagen en met plezier over uit kunt kijken.

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën