Het gezellig maken van de tuin

Heb je groene vingers of heb je helemaal geen idee wat je moet doen in de tuin? Het is belangrijk om een tuin te hebben die voor gezelligheid zorgt, uitnodigend is om meer tijd door te brengen en dat het ook een mooi uitzicht biedt ook al is het slecht weer. Maar alleen het neerzetten van een tafel met wat stoelen maakt van een tuin nog geen knus toevluchtsoord.

In deze blog kun je inspiratie opdoen en geven we tips om de tuin een stuk gezelliger te maken.

Het gezellig maken van de tuin

Praktische tips voor het gezellig maken van de tuin

Een comfortabele zithoek voor ontspanning

Om toch te beginnen met tafels en stoelen: een knusse zithoek creëer je met comfortabele stoelen en banken, want ook voor in de tuin worden meubels steeds comfortabeler. Een zithoek is misschien wel het eerste waar je aan denkt bij de vraag ‘hoe maak ik mijn tuin gezellig?’. Een comfortabele zithoek zijn in allerlei stijlen toe te passen. Je kunt alle kanten op zodat die uiteindelijk past bij de tuin. Van steigerhout tot gevlochten kunststof exemplaren die het hele jaar buiten kunnen staan zodat je ook tijdens een frisse avond kun je wegzakken in zachte kussens met een extra fleecedeken.

Kleed de tuin aan met een buitenkleed

Kleed de tuin letterlijk aan met een vloerkleed. Zo tover je de tuin in de zomer aan tot een tweede woonkamer en in de winter haal je het even gemakkelijk weer naar binnen. Een dun kleed of kelim zorgt voor nog meer sfeer in de zithoek en zo kun je lekker met blote voeten van de zon genieten. Een vloerkleed is een snelle oplossing op het vraagstuk hoe maak ik mijn tuin mooi. Er zijn ook speciale buitenkleden, ontworpen voor gebruik in de tuin en op het balkon.

Licht zorgt voor de gewenste sferen

Verlichting zorgt voor sfeer en ook in de tuin zijn verschillende vormen van verlichting mogelijk. Niet alleen tuinverlichting langs het tuinpad, maar ook sfeerverlichting zoals een lichtsnoer en fakkels of kaarsen behoren tot de verlichting mogelijkheden. Daarnaast gebruik je waarschijnlijk andere verlichting tijdens de zomeravonden dan in de winter. Wanneer je afvraagt hoe je een tuin gezellig maken kunt, zorgt verlichting voor veel sfeer.

Kabbelend water in de tuin

Een watervalletje of fonteintje ziet er niet alleen heel mooi uit, maar zorgt ook voor rust dankzij het geluid van kabbelend water. Er zijn niet alleen heel veel fonteintjes te verkrijgen in de winkel, ook kun je ze zelf ontwerpen zodat deze is aangepast aan de tuin. Je kunt diverse waterelementen toepassen en hoe groter, hoe meer ze een Eye catcher zullen zijn.  Ook kun je kiezen voor een vijver of waterschaal met waterplanten.

Creatief te werk met borders

Borders in de tuin geven de tuin meer kleur door planten en bloemen. Hou je van tuinieren, dan kun je in het bijhouden van de tuinborders je creativiteit kwijt. Maar ook wanneer je geen groene vingers heeft, kun je ook een hovenier inschakelen die je kan adviseren hoe je de tuin gezellig maken kunt met zo min mogelijk onderhoud, of die het onderhoud voor je uit kan voeren.

Buitenvloeren met een karakteristiek uiterlijk

Niet alleen tegels kunnen zorgen voor structuur in de tuin met tuinpaden en een plaatsje voor de tuinmeubelen. Ook houten vloeren zijn hier zeer geschikt voor een bovendien minder koud aan de voeten. Kies bij voorbaat voor afgewerkt hout om splinters in blote voeten te voorkomen. Daarnaast kun je een kant-en-klare vlonder aanschaffen, of een houten terras op maat laten maken.

Een schutting die past bij de tuin

Wil je een schutting, dan zul je in het geval van aangrenzende tuinen uiteraard moeten overleggen met de buren. Hoewel vaak voor hout wordt gekozen, zijn schuttingen in veel verschillende materialen en structuren verkrijgbaar. Dit zorgt voor extra sfeer in de tuin en geeft een ruimer gevoel door de semi-transparante uitvoering terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een goede afscheiding. Lees hier meer over betonnen schutting in de tuin >>

De tuin gezellig in de winter

Wellicht heb je al een hele mooie tuin, maar vraag je je af ‘hoe kan ik de tuin gezellig maken in de winter?’ De eerdergenoemde knusse meubels met kussens zijn natuurlijk een goede start en ook veel planten zijn prachtig in de winter. Daarnaast kun je voor de verlichting en verwarming denken aan een vuurkorf- of schaal. Niet alleen zijn ze heel functioneel, maar daarnaast ook heel modern. Houd bij het aansteken rekening met de windrichting zodat je niet in de rook zit.

Neem de keuken mee de buitenlucht in

Outside cooking is een trend die niet over lijkt te waaien: niet alleen barbecueën, maar ook andere vormen van koken vinden steeds vaker in de tuin plaats. Denk hierbij aan een hippe bar in de tuin of een heus kookeiland rond de barbecue. Ook een koelkast in de buitenkeuken is altijd handig voor koele drankjes.

Schuilen onder de overkapping

Een terrasoverkapping zorgt ervoor dat je ook in de tuin droog en beschut blijft en nog meer kunt genieten van het buitenleven. Een terrasoverkapping is in allerlei vormen te realiseren, van eenvoudig prieel tot geheel afgesloten serre. Eventueel met terras verwarmer kun je het hele jaar door genieten van de tuin, ingericht aan de hand van onze tips om de tuin gezellig te maken.

Hoveniers per provincie Limburg Noord-Brabant Gelderland
Alle blogcategorieën